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In line with the Malaysian Government’s 2025 National Budget and the subsequent gazettement of the Service Tax 

(Amendment) Regulations 2025 on 9 June 2025, the scope of Service Tax (SST) has been expanded to include specific 

fees and charges for certain financial services. As such, effective 1 July 2025, HSBC Bank Malaysia Berhad and HSBC 

Amanah Malaysia Berhad (“HSBC” or “the Bank”) will apply 8% SST on the applicable fees and charges.  

The imposition of service tax will be carried out in two (2) phases:  

• Phase 1 – Effective July 1, 2025: The 8% SST applies to certain financial services that are charged for fees or 
commission. For details, please refer to Appendix A of the Service Tax Policy No 1/2025 (Amendment No 2) 

• Phase 2 – Effective October 1, 2025: The 8% SST will extend to financial services charged for fees or 
commissions not listed in Appendix A of the Service Tax guideline. 

 

Nos. Question Answer 

Q1 What is SST? SST stands for Service Tax, a consumption tax introduced by the 
Malaysian Government. For financial services, the SST rate is set at 8% on 
specific fee-based services and RM25 per year for credit card/-i service 
tax. The SST is administered by the Royal Malaysian Customs Department 
(RMCD). 

Q2 I’m an individual (Retail) customer of HSBC. Will I be impacted by the SST? 
 
The impact of Retail services is summarised in table below: 

• Basic banking services that incur fees or 
commission related to the operation of 
savings accounts and current accounts. 
The fees for basic banking services such 
as: 
i) Fees related to deposit, withdrawal, 
payment or fund transfer;  

ii)  Debit card annual fees;  

iii) Account fees 

iii) Fees on basic transaction over the 
counter;  

iv) Fees on basic transaction using 
automated machines; or  

v) Fees on printing of account 
statements.  

• Punitive charges such as  
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o fees charged for dishonoured 
cheque 

o early closure of accounts 
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Please also refer to Q5 below.  
 

Q3 When will SST be charged? Generally, SST will be charged at the point the applicable fee is incurred, 
charged or billed to your account. 
 
However, depending on respective services system readiness, Service Tax 
may be charged after the fee is incurred. Moreover, depending on the 
service rendered, SST may be collected from your account according to 
the system/billing cycle, where applicable. Hence, there could be 
instances where you will see the fees and SST are reflected on the same 
or different statement dates. We strongly encourage you to cross check 
between previous and current month account statement to validate the 
SST charged.  

Q4 How is SST calculated?  If a fee of RM10.00, the 8% SST would be RM0.80. Hence, a total of 
RM10.80 will be charged to the customer. 

Q5 Are all fees and charges 
subject to SST?  

No, the following services are NOT subject to SST:  
 
a) Interest or spread-based charges  
b) Late payment charges or penalties  
c) Compensation for dishonoured cheques  
d) Overdraft excess fees  
e) Early exit or early settlement fees (i.e. punitive in nature)  
f) Financial services related to export or matters outside Malaysia.  
g) Basic banking services related to savings accounts, current accounts or 
similar accounts such as e-wallets, including:  
(i) Deposit, withdrawal, payment or fund transfer  
(ii) Annual fee for debit cards  
(iii) Basic over-the-counter transactions  
(iv) Basic transactions via Automated Teller Machines (ATM)  
(v) Printing of account statements  
 
Example: ATM withdrawal fees are not subject to SST as they are 
considered basic financial services 

Q6 Will there be additional SST 
on my credit card/-i? 

The SST on credit card/-i will remain at RM25.00. Effective 1 October 
2025, cash advances fee for cash advance transaction and Cash 
Instalment Plan and statement retrieval fee will be subjected to 8% SST. 

Q7 Is stamp duty subject to 
SST?  

No. Stamp duty is a regulatory fee and is not classified as a taxable 
service. Therefore, it is not subject to SST. 

Q8 Is SST applicable to joint 
accounts and business 
accounts? 

Yes, SST is charged based on the type of service provided, not the type of 
account holder. Therefore, it applies to personal, joint, and business 
accounts alike, provided the services fall within the scope of taxable 
financial services. 

Q9 Are 
postage/courier/photocopy 
charges related to loan 
financing subject to SST? 

Postage/courier/photocopy charges are not subject to SST as they are 
considered reimbursements for expenses incurred by the Bank, and not 
value-added services provided by the Bank. 
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Q10 Can HSBC waive the SST 
chargeable to me? 

As a registered person under the Service Tax Act 2018, HSBC is required 
to collect and remit the applicable tax to RMCD. Therefore, banks are not 
permitted to waive the imposition of SST payable on the relevant various 
fee and charges under the law. 

Q11 For HSBC branches located 
in Designated Areas (DA), 
will SST be applicable for 
fees and charges applied by 
the bank? 

Services provided within or between Designated Areas (DA) are not 
subject to ST unless specified in the Service Tax Order (Imposition of Tax 
for Taxable Services in Respect of Designated Areas and Special Areas) 
Order 2018.  
 
Designated Areas include:  

1. Pulau Langkawi,  
2. Pulau Pangkor,  
3. Pulau 1 Forest City,  
4. Pulau Tioman, &  
5. Labuan.  

 
Financial services provided by HSBC Labuan Offshore Banking unit to its 
customers located in DA will not be subject to SST. If either party is in 
Malaysia outside of DA, SST applies. 

Q12 Will I be charged with SST 
on the monthly 
loan/financing instalment 
payment? 

No, you will not be charged with SST on your monthly loan/financing 
instalment payment as this is not fees/charges imposed by the Bank but 
principal repayment/payment amount. 

Q14 If the customer is given a 
discount, will SST be 
charged before or after 
discounts have been taken 
into account on a 
transaction? 

SST is chargeable on the discounted price or price after rebate, if 
applicable. 

Q15 Are Islamic products subject 
to SST? 

All fees/charges for Islamic products are subject to SST unless the same is 
related to any Islamic financial transaction or arrangement which are 
performed in accordance with the principles of Shariah. 
 

Q16 Are foreign outward and 
inward (telegraphic transfer) 
remittance fees subject to 
SST? 

Yes, telegraphic transfer charges which are imposed on customers 
located in Malaysia will be subject to SST.  

Q17 If fees and charges on 
services that are subjected 
to SST be reversed, will I be 
refunded with SST 
collected? 

Yes, customer will be refunded in this regard. This will only be applicable 
for fees and charges on services rendered within 60 days of reversal 
request by customers. 

Q18 Will SST display in e-invoice 
copy?  

Currently, SST will not be displayed in the e-invoices. We will update in 
the next phase. As such, kindly check the SST charged in your account 
statement.  

Q19 Will the Unit Trust Front End 
Load be subject to SST if the 
subscription is performed 
through online channels? 

Yes, Unit Trust Front End Load will be subject to SST on all channels. 
Currently, SST will not be displayed on online channels, but the net 
investment amount displayed will be net of SST. We will update in the 
next phase when SST is displayed on online channels. 
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Q20 Would all the SST be debited 
from customer’s account? 

The SST on all the applicable fees and charges (mention in Q2) would be 
debited to the customer’s account. For certain fees, the bank will only 
start charging the SST once the IT infrastructure is ready: 

• Credit cards: Statement retrieval fee 

• Mortgage: 
o Retrieval / photocopy of security documents, 
o Confirmation Letter for Withdrawal from the Employee Provident 

Fund (EPF) - With Doc 
o Redemption statement fee 


